2021. 07. 01., Csütörtök, 10:47

Ismét itt a július, mehet a Műanyagmentes hónap kihívás

Egy kutatás szerint hetente annyi mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mintha minden héten megennénk egy bankkártyát.

Szerencsére egyre több olyan kezdeményezés üti fel a fejét, amivel környezetünket védhetjük, ilyen a Veganuár kihívás, aminek kereteiben egy hónapig a lehető legtöbb esetben vegán ételeket esznek, vagy a Műanyagmentes Július, amikor egy hónapig megpróbálhatunk műanyag csomagolás nélkül vásárolni.

Sok esetben az emberek nem értik miért hárítják az egyszerű, hétköznapi emberekre ezt a felelősségvállalást, miközben olyan nagy cégek, mint a McDonald’s vagy a Coca-Cola semmit nem tesznek az ügy érdekében. Nos, a válasz egyszerű: kereslet-kínálat. Ám az európai uniós törvényeknek hála, júliustól már mérsékelték az egyszerhasználatos műanyagokat.

Persze a Műanyagmentes Július nem csupán arról szól, hogy bemutassunk a cégeknek hanem, hogy megtanuljunk mi magunk is spórolni a műanyaggal és olyan termékeket találni, amikkel leválthatjuk a műanyag csomagolást egy környezetbarátabb alternatívára. Ehhez pedig óriási segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok is. Veszprémben a Feltöltő Pont igyekszik kiszolgálni a kívánságainkat, ha környezetbarát módon vásárolnánk. Megtalálhatunk náluk hüvelyeseket, rizst, aszalt gyümölcsöket, tésztákat, kávékat és megannyi élelmiszert, illetve tisztálkodószereket is.

De nem csak az élelmiszerek csomagolásával tudunk spórolni a műanyaggal, hanem választhatunk klasszikus biztonsági borotvát a műanyag helyett, bambusz fogkefét, és a menstruációs eszközöknél is megannyi lehetőségünk van az eldobható verziók helyett. Bíztatunk mindenkit, hogy ebben a hónapban próbáljon egy kicsit odafigyelni vásárlásnál. Vigyél magaddal vászontáskát, hogy ne kelljen műanyagot venned a boltban, zöldséget és pékárut sem kell eldobható zacskóba raknod, hiszen varrhatsz szatyrot otthon, de több üzletlánc is kínál megvásárolható tüllszatyrot, amit bármikor újrahasználhatsz. Ha megszomjazol PET palack vásárlása helyett hordj magadnál kulacsot, amit bármikor újratölthetsz vízzel, nem utolsó sorban pedig igyekezz olyan termékeket levenni a polcokról, aminek kevesebb, környezetbarátabb csomagolása van.

Sok sikert kívánunk a kihíváshoz! Ti mivel igyekeztek mérsékelni a hulladéktermelést a mindennapokban?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: