2021. 10. 13., Szerda, 09:36

Napelemparkot adtak át Öskün

Napelemparkot adtak át kedden Öskün. A tíz megawatt teljesítményű erőmű több mint ötezer család villamosenergia-ellátását biztosítja.

Azt célozták meg, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen, ezen az úton pedig jelentős lépés a napelemparkok megvalósulása.

Steiner Attila elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami meghaladja a paksi atomerőmű kapacitását. A cél pedig az, hogy 2030-ra ezt a kapacitást megháromszorozzuk.

Ez év végén írják majd ki az újabb napelemes pályázatot 200 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázat célja az, hogy a rászorulók számára is lehetővé váljon a napelem telepítése valamint a fűtés korszerűsítése. A következő évtizedben meg kívánják hatszorozni a naperőművek kapacitását.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, elmondta, hogy az ösküi napelempark 20 hektáron fekszik, 25 éven át látja majd el energiával a környék lakóit. Ovádi Péter kiemelte, hogy a beruházás révén befolyó iparűzési adó nagy jelentőségű a település szempontjából.

A telepített erőművek összteljesítménye meghaladja a 100 MW-ot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: