2022. 01. 25., Kedd, 12:17

Mi történik elalvásánál, amikor azt érezzük, hogy leesünk valahonnan majd rángatózunk egyet?

A hipnikus rángást a felnőttek 70 százaléka ismeri. Ez az a rándulás, amely alvás előtt szokott jelentkezni.

Valaki azt érzi, hogy éppen leesik valahonnan, valaki pedig fel sem ébred rá. Egy biztos: nagyon sokan ébredtünk már fel a rejtélyes izomösszehúzódásra. A hipnikus rándulások pontos okát még mindig nem ismerjük, de van néhány tényező, ami előidézheti. De mi is történik pontosan? Az említett érzés általában az ébrenlétből az alvásba való átmenet közben jelentkezik, amikor egy vagy több izom akaratlanul összerándul. Ezen kívül járhat még szapora légzéssel, gyors szívveréssel és izzadással is.

Ahogy említettük, pontos magyarázat nincs a hipnikus rángás mögött, de van néhány elmélet arról, hogy mik azok a dolgok, amik felerősíthetik, többször előidézhetik az érzést. A szorongás és a stressz aktívan tartják az agyat, így hiába próbálunk békésen aludni, az agy figyelmeztető jelzéseket küld a testnek, ezért rándulhatunk meg.  A koffein és a nikotin is hasonlóan hat. Bár a napi testmozgás mindenképpen fontos és jó cselekvés, azonban, ha nem sokkal lefekvés előtt végezzük, előidézheti a rándulásokat.

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Az Egyesült Királyság Biobank tanulmányában 88 026 ember vett részt, a résztvevők 43 és 79 év közöttiek voltak.

Ezen kívül van még egy nagyon érdekes elmélet is, amely egy evolúciós hipotézist állít fel. A Colorado Egyetem egyik kutatása szerint a hipnikus rángás még az őseinkhez nyúlik vissza, miszerint ez egy módja annak, hogy beállítsuk a megfelelő alvási pozíciót mielőtt elaludnánk, hogy ne essünk le a fáról álmunkban. Bár jó esetben senki nem alszik fán.

Veletek is elő szokott fordulni?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: