2022. 07. 19., Kedd, 07:40

Novák alírta a katatörvényt, közben a könyvelők szerint durva hiba csúszott az új módosításba

A tegnapi napon aláírta Novák Katalin köztársasági elnök a KATA szigorítását tartalmazó törvénymódosítást, azonban úgy tűnik egy elég komoly hiba maradt a jogszabályban.

Hétfőn a köztársasági elnök a facebook oldalán jelentette be, hogy alaposan megvizsgálta és megfontolta az elfogadott törvényt, de nem talált olyan okot, ami miatt ne írhatta volna alá, szóval megtette. Igaz azt is hozzátette, hogy helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés, mivel a gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket. Ezt követően még hozzátette, hogy:

Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

Na most, hogy ez mit jelent, arról egyelőre fogalmunk sincsen. Ennél azonban nagyobb probléma, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint komoly hiba csúszott az elfogadott módosításba, ugyanis a a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesőknek nem választható az átalányadózásra való áttérés 2022. szeptember elsejével. Mint írják a facebook posztjukban, a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi KATA törvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi KATA törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést.

Ez pedig az MKOE szerint azt jelenti, hogy az új KATA törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része, már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től. Bár a szervezet ezt jelezte Novák Katalin felé, még az aláírást megelőzően, de nem érkezett onnan válasz.

Hupc!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: