2021. 01. 28., csütörtök, 20:35

Így áll Magyarországon a koronavírus-elleni átoltottság

Korábbi cikkeinkben meginterjúvoltuk az utca emberét, beszámoltunk az aktuális trendekről, oltási hajlandóságról és eloszlattuk a tévhiteket is a koronavírus-elleni oltással, vakcinákkal kapcsolatban. Na de mi a helyzet röpke 2 hét múlva? 

December óta folyamatosan érkezik Magyarországra is az európai vakcinaprogram által jóváhagyott és beszerzett vakcinák, immáron az egészségügyi dolgozók, a szociális dolgozók, idősotthonok is be lettek oltva, megkezdődött az idős civilek átoltatása is.

 

 

Azóta a magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca, oxfordi vakcináját, valamint az orosz Szputnyik-V vakcinát is, amivel kapcsolatban az oltási hajlandóság még mindig jóval alacsonyabb, mint a nyugati vakcinákkal kapcsolatban, ám a tapasztalat és a szakemberek megítélése másra enged minket következtetni: biztonságosnak tűnik az orosz vakcina is. Amit folyamatosan felrónak, az az, hogy a harmadik fázisbeli kísérleteket nem várták ki, sokkal inkább versenyt csináltak ebből az oroszok, ami nyilván kétséget kelthet bennünk.

Ahogy korábban is, az Our World In Data összesítőjét és statisztikáit osztjuk meg, hiszen erről hivatalos és friss kormánytájékoztatás nincs.

A ráták azt tükrözik, hogy 100 emberre levetítve összesen hány ember rendelkezik oltással, Magyarország esetében ez közel a lakosság százalékos aránya is, valamivel felfele kerekítve.

 

Európai Uniós statisztikák

2021. január 28-ig Magyarországon 100 emberből 1,9-re jut koronavírus-elleni oltás, míg ez az Unióban 2,3 főre tehető, viszont a körülöttünk lévő Uniós országok elhúztak mellettünk: Szlovénia 3,1, Szlovákia 2,1, Románia 3,2 fővel, míg Ausztria szintúgy 1,9 főnél jár, de Horvátországban ez az arány csak 1,7.

 

Magyarország statisztikái a vezetőkhöz hasonlítva

Továbbá érdekes számunkra, hogy az Amerikai Egyesült Államok 7,5-es rátával, az Egyesült királyság 11,7- és Izrael pedig 50,2-es rátával (ők már közel elérték a nyájimmunitást) rendelkezik.

Európai Uniós statisztikák

A három élenjáró pedig Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és a Seychelles szigetek.

A magyar kormány bejelentette, hogy aki szeretne oltást, annak regisztrálnia kell a vakcinainfo.gov.hu-n, minél előbb regisztrálunk, annál hamarabb kapjuk meg az oltást: lehet majd választani a rendelkezésre álló vakcinák között, viszont, ha olyat választanánk, ami éppen nincs raktáron, arra addig kell várnunk, amíg nem lesz újra (ez ugye a nyugati vakcinákkal kapcsolatban vet fel aggodalmat).

Sokkal aggasztóbb hír és tendencia azonban, hogy a magyar lakosság nagyon oltásszkeptikus, derül ez ki az MTA-ELTE kutatásából. Sokan a kommunikáció hiányát kritizálják, a kifejezetten nagy hangsúlyt a kínai és orosz vakcinán, valamint a rémhírterjesztőket, szkeptikusokat. A szakemberek szerint nagy fordulást jelenthet majd egy olyan folyamat, ami a társadalmi rétegek között fog szerveződni: aki szkeptikus, nem tudja eldönteni, hogy beoltassa-e magát, a jó tapasztalatok, ismerősöktől, barátoktól kapott élménybeszámolók alapján megváltozhat a véleményük, ezzel is közelebb kerülve a nyájimmunitás eléréséhez.

Az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!